skip to Main Content
LILLA ORDLISTAN!

Inom liknade träningsformer som Functional fitness används olika förkortningar, här kommer en liten ordlistan som förklarar förkortningar, begrepp och ord.

AMRAP – As Many Reps As Possible, alltså så många repetitioner som möjligt på en viss tid. Kan också stå för As Many Rounds As Possible.

Cal – Kalorier (används ofta när du använder roddmaskinen (C2), assault biken (AB) eller Ski Erg (SE) för att mäta hur länge du ska hålla på).

Clean & jerk – Ett av de olympiska lyften, som är en frivändning (clean) och en stöt (jerk) kombinerad. Skivstången ska med hjälp av höften gå rakt upp nära kroppen och fångas på axlarna. Nästa steg är att fånga stången med raka armar över huvudet samtidigt som benen går ut i ett slags utfallssteg (split jerk), alternativt parallellt med stången (push jerk). Se hur en clean går till här.

CTB – Chest To Bar, en pullup där bröstet måste nudda räcket.

Deadlift/DL – Marklyft.

Double Unders (DU) – Ett hopp med hopprep där du hinner göra ett dubbelt varv med hopprepet innan du landar igen.

EMOM – Every Minute On The Minute, en övning eller ett lyft som ska göras varje hel minut. Beroende på hur snabb du är får du olika lång tid till vila.

For Time – Används för att förklara att du ska genomföra dagens träningspass på den tid som det tar för just dig att genomföra alla övningar, varken mer eller mindre.

Ground To Overhead – Något (ofta en skivstång) ska tas från marken till ovanför huvudet på valfritt sätt.

HSPU – Handstand Pushups eller handstående armhävning på ren svenska.

Kipping – När höften används för att göra en övning lättare, till exempel i en pullup.

Metcon – Metabolic Condition, i korta drag delen av workouten som tränar flås, alltså konditionsdelen. Metcon går ut på att utövaren ska träna med hela kroppen under så hög intensitet som möjligt, med endast mycket korta (oftast ej fasta) pauser.

Muscle Up (MU) – En kombination mellan pullup och dip, alltså en pullup som övergår i handstående över räcke eller i ringar.

No Rep – En icke godkänd repetition av en övning.

OHS – Overhead squat. Knäböj samtidigt som du har skivstången över huvudet med utsträckta armar.

OTM – On The Minute, i princip samma sak som EMOM: en övning som genomförs varje hel minut. OTM kan användas för att bryta av en annan övning, till exempel: ”100 airsquats, burpee OTM” betyder att du gör dina squats men varje gång det blir en ny hel minut gör du en burpee. Sedan fortsätter du.

PB – Personbästa, alltså ett nytt rekord för dig i till exempel ett lyft eller en Workout.

PU – En pullup.

Reps – Repetitioner.

RM – Repetition Maximum, alltså det tyngsta du kan lyfta i en repetition.

RX’d – Motsatsen till skalning av en workout, alltså att workout utförs som ordinerat.

Skala/skalning – Att göra en övning eller Workout lättare genom att till exempel minska vikten eller anpassa på annat sätt.

Snatch – Ett olympiskt lyft, inom tyngdlyftning kallat ”ryck” på svenska. Samtidigt som du går ner i en djup squat ska du fånga skivstången över huvudet med utsträckta armar (med händerna brett isär). Se här hur en snatch går till.

Strikt – När en övning utförs utan att kippa, till exempel en shoulder press där du pressar skivstången från rackposition (stången vilande på axlarna) till ovanför huvudet med utsträckta armar utan att trycka ifrån med benen eller höften.

TTB/T2B – Toes To Bar, du hänger i räcket och ska samtidigt nudda det med tårna.

Test – Är som event inom crossfit, men inom Functional Fitness heter det test.

Tumlås – Ett särskilt grepp för skivstången som gör att greppet blir säkrare och att du sparar underarmarna. Tummen ska läggas runt stången och de andra fingrarna ska läggas över tummen.

WOD – Workout Of The Day, dagens träningspass.

Workout – träningspasset

SWETEC FF

SWETEC FF är en stöd organisation till Swetec Functional Gym och medlem i Svenska förbundet för Functional fitness.

Vi samverkar i olika aktiviteter som FF Kids/Teens träningen, samarbetar i  träningar och träningsverksamheten.

Medlemsavgift 2019:  150 kr
Bankgironr. 5357-8753
I styrelsen består av, ordförande Sebastian Wenström, Kassör Christel Nilsson mfl.

Sportslig ansvarig
: Dag Wenström
Email: dagge@swetecgym.se

 MOBIL APPEN.

  • Ladda ner appen WONDR Bokning, logga in via inloggningen eller skapa konto med betalning online.
  • Du kan sköta allt via appen, ENKEL – SNABBT!


INSKRIVNINGAVGIFT 185 kr

Gäller alla vid medlemskap.
Ingår en tagg till taggingången/Incheck.

AVSLUTA MEDLEMSKAP

Fyll i KONTAKT sidan, namn, epost, medlemskap och övrigt/frågan. Så bekräftar vi uppsägningen snarast.

OBS! Alltid 30 dagars uppsägning på medlemskap i SWETEC.

FRÅGOR OCH SVAR

BEHÖVER JAG NÅGON ERFARENHET ELLER MINIMINIVÅ AV KONDITION?
Nej, våra coacher utbildar dig, instruerar dig hela tiden och visar dig vad du ska göra.

VAD BEHÖVER JAG HA MED MIG TILL EN TRÄNING?
Dig själv. Och såklart träningskläder, inneskor och en vattenflaska räcker.

HUR BLIR JAG MEDLEM?
Boka NO SWEAT INFO eller boka ett prov pass. Du kan registrera direkt i appen också och bli medlem online. Enkelt och smidigt för din hälsa.

OM JAG ÄR BOKAD PÅ EN TRÄNING, MEN FÅTT FÖRHINDER. HUR GÖR JAG DÅ?
Om du fått förhinder på en träning du är bokad på måste du avboka din plats senast 2 timmar innan passets start. Om avbokning ej sker kommer en varning, efter 5 varningar stängs man av 10 dagar eller låser upp för en straffavgift på 150kr.

HAR NI BARNPASSNING?
Nej, men vi har ett barnrum där det bl.a finns tillgång till Netflix. Barnen kan följa med förutsatt att dom stannar i barnrummet. Barn får aldrig vistas på träningsytan, detta gäller även när det inte är något pass igång.

NÄR HAR SWETEC ÖPPET?
Du som medlem kommer in med tagg mellan kl.05.00 och 23.00. Receptionen måndag – fredag 16.00 – 20.00 och på helger 30 minuter före/efter en workout.

ERBJUDER NI PERSONLIG TRÄNING?
Ja, vi har personliga tränare och kostrådgivare. Du kan alltid anlita dem oavsett om du är medlem eller inte. Kontakta dagge@swetecgym.se för mer information.

JAG ÄR VERKLIGEN INTE I BRA FORM. KAN JAG KOMMA TILL ER?
Då är det perfekt att komma till oss. Du kommer snabbt i form hos oss på Swetec! Oavsett vilken nivå du är på när du börjar ser du på kort tid resultat och förbättringar.

KAN HELA FAMILJEN TRÄNA PÅ SWETEC?
Lägsta ålder för att träna hos oss på Swetec är 5 år och mellan 13-16 år tränar man med målsman. För att själv teckna medlemskap ska man vara 18 år gammal. Är man under 18 år behövs alltid målsmans godkännande.

KAN JAG KOMMA TILL SWETEC OCH TRÄNA PÅ EGEN HAND?
Ja, du kan komma och träna i gymmet och du kan träna på den fria ytan i boxen mellan kl. 05-22 om du har ett medlemskap som tillåter det.
VAR PARKERAR JAG BILEN?
Det går bra att parkera innanför staketet bredvid gymmet.

JAG HAR ETT PAR SKADOR. KAN JAG FÅ UT NÅGONTING AV ATT TRÄNA HOS ER DÅ?
Absolut! Våra coacher har en bra utbildning och kunskap om träning vid speciella problem som skador och sjukdomar. Coacher anpassar så du kan utföra övningar efter dina besvär.

VARFÖR KOSTAR DET MER ÄN ”VANLIGA” GYM?
Du får coachning på ett helt annat sätt än på ett ”vanligt”gym. Personlig träning i en mindre grupp. Vi har endast 12-16 stycken på våra workout så vi skall kunna hjälpa dig. Teknik är oerhört viktigt och vi vill finnas där för er så ni gör rätt och inte skadar er. Du får variation i din träning. Du får göra saker du inte trodde var möjligt. Du utvecklas på ett helt annat sätt fysiskt. Det är helt enkelt värt att lägga lite mer pengar i månaden på din egen hälsa.