skip to Main Content

VAD ÄR FUNCTIONAL FITNESS?

Functional Fitness är ett styrke och konditionsprogram, bygger på funktionella rörelser, gymnastik och tyngdlyftning som ibland utförs med intensitet och mindre vila. Träningsformen passar alla efter dina förutsättning samt uppbyggnadsträning för bl.a olika idrotter.

En sport


FF är idag en idrott, det finns SM, VM och klubbtävlingar och ingår i riksidrottsförbundet. Swetec är medlem i förbundet för funktionell fitness och följer stadgarna samt dopningsreglerna inom svensk idrott. FF är idag en av dom mest växande träningsformerna och verkligen förändrar samt utmanar dig. VM 2019 går i Malmö månads skiftet aug/sep.

Varierade

Allt ska varieras: tiden vi tränar, tyngden på vikterna, med eller utan vikter, snabb träning, antalet repetitioner osv. Detta för att kroppen inte ska kunna vänja sig utan hela tiden måste ställas in på det den utsätts för.

Funktionella rörelser

Funktionella rörelser är en del av vår natur. I alla år har vi stått, sprungit, hoppat, klättrat, dragit, kastat och lyft – vi är skapta för att använda vår kropp. Alla dessa olika naturliga rörelser är funktionella rörelser.

Dessa rörelser involverar hela kroppen. Funktionella rörelser är rörelser där musklerna tvingas att arbeta tillsammans över flera led för att utbringa mest styrka och kraft. Genom anpassning till nervsystemet lär man musklerna att arbeta effektiv tillsammans vilket gör att man får en stark och smidig kropp.

Intensitet

Intensitet definierar vi som Arbete x Tid. Ju mer arbete på kortare tid, desto högre är intensiteten. Med högintensiv träning blir själva träningen ofta kortare, vilket passar bra i vår allmänt stressade vardag.

Många människor som startar med FF upplever stora förändringar. Den höga intensiteten är en stor bidragande faktor till detta. Det är bevisat att högintensiv träning förhöjer ens Vo2 samt att fettförbränningen är betydligt effektivare.

Dessa tre element sätter vi ihop i diverse kombinationer som vi kallar för WOD – Workout of the day. Våra WOD:s är konstant varierade.

FF är designat så smart att det är anpassningsbart efter varje individ, oavsett ålder eller träningserfarenhet. Allt går att skala, intensiteten, vikterna, sättet att utföra de olika rörelserna. Alla startar på en nivå anpassad för dom själva och utvecklas sedan vidare. Genom engagemang och hårt arbete så uppnår man en otrolig fysisk förändring, man får mer energi och generellt en sundare livsstil.

Swetec Functionel Gym är först anläggningen i Kristianstad som är auktoriserad i Svenska förbundet för Functionel Fitness. Vi erbjuder en träningsform som skiljer sig mot liknade träningsformer, för hos oss kan verkligen ALLA.

Välkomna till oss, den unika platsen för träning!

Back To Top